Beste mensen,
Het woord uitvaart is een vertaling van het Latijnse woord Exequiae en dient te worden verstaan als de optocht van hen die het lijk volgen. Sinds 1276 is men het woord uitvaart ook gaan gebruiken voor de gehele begrafenisplechtigheid. Zoals de optocht van het sterfhuis naar de kerk, waar de Godsdienstplechtigheden plaatsvonden. En de optocht van de kerk naar de begraafplaats waar de teraardebestelling plaatsvond. Er is echter een tijd geweest dat de overheid om verschillende reden, zoals een te hoog sterftecijfer of in de tijd van de pestepidemie de opbaring in de kerk niet meer toestond. Daarmee vervielen ook een reeks van kerkelijke plechtigheden. De plechtigheden werden dan vaak na de teraardebestelling gehouden. Er ontstond hierdoor een scheiding tussen de begrafenis en het complex van Godsdienstige handelingen en rituelen. Verschillende handelingen die niet vervallen waren vonden sedertdien plaats bij de begrafenis zelf. Deze begrafenis werd in zijn geheel uitvaart genoemd, zodat het woord daarmee weer zijn oorspronkelijke betekenis terugkreeg.
Vandaag de dag vindt men het nog belangrijk dat men eerst gaat begraven en aansluitend een kerkelijke dienst te houden. Zeker na de Reformatie. Dood is dood. De aanwezigen konden na begraven in de dienst hun kracht halen uit het woord dat gegeven werd door God.
Er is maar weinig te vinden hoe men binnen de Katholieke gemeenschap daartegenaan keek. Wel is het zeker dat men vanaf de 4de eeuw binnen de Rooms Katholieke kerk een voorstander was dat men voor de begrafenis eerst een dienst hield. In Paradisum Deducant te Angeli, wat betekend dat de engelen u voeren naar het paradijs. En dit ritueel van een kerkelijke dienst vanuit de kerk gebeurt nog steeds.
In Rijssen zijn twee belangrijke begraafplaatsen. Daar kent men de algemene begraafplaats Het Lentfert. Deze heeft een aantal jaar geleden een uitbreiding gedaan. De uitbreiding omvat een terrein van ruim 5 hectare. In het midden is een grote vijver aangelegd. De verdere inrichting sluit aan bij die van het oude deel van deze begraafplaats. Die wordt gekenmerkt door centrale assen met daarop aansluitende looppaden.
In het nieuwe deel van Het Lentfert is een strooiveld opgenomen, waar de as van de overledene na de crematie kan worden verstrooid. In het zuidelijke deel is een ‘vlindertuin’ gerealiseerd, een deel in de vorm van een vlinder waar kinderen begraven worden. Het nieuwe gedeelte is te bereiken via het oude deel van de begraafplaats of direct via de Burgemeester Knottenbeltlaan.
Dan is er de Rooms Katholieke begraafplaats aan de Enterstraat. Deze begraafplaats heeft een bijzonder poortgebouw. In 1880 is deze begraafplaats gesticht. Kort daarna is het poortgebouw/lijkenhuis gebouwd. Dit mooie gebouw is een samenvoeging van neogotiek en neorenaissancestijl. Een identiek poortgebouw vindt men op de R.K.-begraafplaats in Deventer.
Beide begraafplaatsen staan onder het beheer van de gemeente Rijssen-Holten.
Wilt u meer weten over begraven in Rijssen? Neem dan contact met ons op.
Nijkamp Uitvaartzorg is te bereiken via telefoonnummer 0547-384008 of mail ons via info@nijkampuitvaartzorg.nl
Bron: Geschiedenis van de laatste eer.